Over Martine

Over Martine

Orthomoleculair Epigenetisch Darmtherapeut en Kinderconsulent

Ik ben Martine Bos

 

Orthomoleculair Epigenetisch Darmtherapeut en Kinderconsulent

Na mijn studie fiscaal recht in Rotterdam ben ik ongeveer 5 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest.

Toen ik merkte dat mijn passie niet in de fiscale hoek lag, ben ik gestopt, niet wetende wat ik dan wel zou willen doen. Via een yogadocente kwam ik in contact met de orthomoleculaire geneeskunde. Omdat ik zo geboeid was door deze geneeskunde, heb ik aanvullende opleidingen gedaan om me vervolgens te kunnen omscholen tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut.

Tijdens de opleiding merkte ik al vrij snel dat ik meer wilde weten, ik vond het eigenlijk nog te ‘beperkt’. Er is nog zoveel meer (denk aan de Chinese geneeskunde, de fytotherapie, enz.). In het bijzonder was ik tijdens mijn opleiding geboeid door de biochemie en de darmen, het darmmicrobioom. Ik ben na mijn Orthomoleculaire opleiding dan ook meerdere aanvullende opleidingen met betrekking tot de darmen, het darmmicrobioom en het hele spijsverteringsstelsel gaan doen. Tevens volg ik nu de opleiding tot Darmtherapeut.

Ook heb ik de opleiding Kinderconsulent afgerond. Ik vind kinderen heel leuk, dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Ze maken me blij. De puurheid die ze hebben, dat uitstralen en daar naar handelen. Ze zijn onbevangen en nog zo echt. In mijn directe omgeving zie ik helaas veel en steeds meer hele jonge kinderen met (vage) (gezondheids)klachten, zoals aanhoudende verkoudheid, veel huilen, krampjes, eczeem en uitslag, benauwdheid en andere luchtweg problemen. Ik denk dat juist bij kinderen veel te bereiken is, omdat ze jong zijn en daardoor het eigen zelfherstellend vermogen van het lichaam nog heel groot is.  De oorzaak van deze klachten ligt ook bij kinderen in heel veel gevallen in de darmen (waarvan de diepere oorzaak vaak al bij vader en/of moeder ligt).

Van jongs af aan ben ik altijd sportief geweest. Ik heb op hoog niveau gehockeyd, waardoor ik altijd met mijn lichaam en gezond- en fit-zijn bezig ben geweest. Daar speelde voeding uiteraard ook een belangrijke rol in. Van huis uit heb ik biologisch en ‘gezond’ eten meegekregen, helemaal na het ziek worden van mijn broer.

Vanaf de puberteit heb ik zelf heel veel last gehad van migraine. Dat heeft een behoorlijke invloed gehad op mijn leven (sociaal, school, sport, studie). Sinds het schrappen van gluten en melkproducten (ik nam al geen koemelkproducten meer) uit mijn voeding, ongeveer 4 jaar geleden, ben ik zo goed als migrainevrij.

Hockey heeft door de jaren heen langzaam plaatsgemaakt voor yoga. Sinds 2010 ben ik met yoga in contact gekomen via mijn zus en sindsdien is het een heel belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik begin elke dag op mijn yogamatje. De ene dag 30 minuten, de andere dag anderhalf tot twee uur. Het ligt aan hoeveel tijd ik ervoor vrij kan maken en hoe ik me voel. Yoga draagt voor mij bij aan het goed voor mezelf zorgen, zowel voor mijn lichaam als voor mijn ‘mind’.

Helaas gaan we in onze maatschappij steeds meer voorbij aan goed zorgen voor onszelf en ons lichaam, terwijl dat in essentie het belangrijkste is. Voor mij is het menselijk lichaam een van de interessantste en mooiste systemen dat er bestaat. Het blijft me verbazen hoe intelligent het is en hoe intelligent het werkt. Het functioneert goed als je het goed verzorgt en er zorg voor draagt. Als je het lichaam goed ‘voedt’ en er aandacht aan besteedt, met andere woorden als je er naar luistert, heeft dat uitwerking op hoe je je voelt.

De uitdaging om het lichaam weer goed te laten functioneren ga ik graag aan samen met mijn cliënten. Dit doe ik door alle puzzelstukjes op de goede plek te leggen, want eigenlijk komt het daar op neer, het oplossen van een hele mooie en (vaak) ingewikkelde puzzel.