Over Martine

Over Martine

Orthomoleculair Epigenetisch Darmtherapeut en Yogadocente

Ik ben Martine Bos

 

Orthomoleculair Epigenetisch Darmtherapeut en Yogadocente

Na mijn studie fiscaal recht in Rotterdam ben ik ongeveer 5 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest. Toen ik merkte dat mijn passie niet in de fiscale hoek lag, ben ik gestopt, niet wetende wat ik dan wel zou willen doen. Via een yogadocente kwam ik in contact met de orthomoleculaire geneeskunde. Omdat ik zo geboeid was door deze geneeskunde, heb ik aanvullende opleidingen gedaan om me vervolgens te kunnen omscholen tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut.

Tijdens de opleiding merkte ik al vrij snel dat ik meer wilde weten, ik vond het eigenlijk nog te ‘beperkt’. Er is nog zoveel meer (denk aan de Chinese geneeskunde, de fytotherapie, enz.). In het bijzonder was ik tijdens mijn opleiding geboeid door de biochemie en de darmen (eigenlijk het hele spijsverteringssysteem). Later is daar ook de sterke interesse in het immuunsysteem bijgekomen.

Ik ben na mijn Orthomoleculaire opleiding meerdere aanvullende en verdiepende opleidingen met betrekking tot de darmen/het darmmicrobioom, de biochemie en het immuunsysteem gaan doen, waaronder de opleiding tot Darmtherapeut. Ook heb ik de opleiding Kinderconsulent gedaan.

Van jongs af aan ben ik altijd sportief geweest. Ik heb op hoog niveau gehockeyd, waardoor ik altijd met mijn lichaam en gezond- en fit-zijn bezig ben geweest. Daar speelde voeding uiteraard ook een belangrijke rol in. Van huis uit heb ik biologisch en ‘gezond’ eten meegekregen.

Ik vind kinderen heel leuk, dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Ze maken me blij. De puurheid die ze hebben, dat uitstralen en daar naar handelen. Ze zijn onbevangen en nog zo echt. In mijn directe omgeving zie ik helaas veel en steeds meer hele jonge kinderen met (vage) (gezondheids)klachten, zoals aanhoudende verkoudheid, veel huilen, krampjes, eczeem en uitslag, benauwdheid en andere luchtweg problemen. Ik denk dat juist bij kinderen veel te bereiken is. De oorzaak van deze klachten ligt namelijk in heel veel gevallen in de darmen (wat vaak al in de oorzaak bij vader en moeder ligt).

Vanaf de puberteit heb ik zelf heel veel last gehad van migraine. Dat heeft een behoorlijke invloed gehad op mijn leven (sociaal, school, sport, studie). Na het schrappen van gluten en melkproducten uit mijn voeding is de frequentie en de heftigheid van migraine aanvallen gelukkig aanzienlijk verminderd.

Hockey heeft door de jaren heen langzaam plaatsgemaakt voor yoga. In 2010 ben ik met yoga in contact gekomen door mijn zus. Zij nam me mee naar een yogaretreat op Ibiza. Sindsdien is het een heel belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik begin elke dag op mijn yogamat. De ene dag een half uur, de andere dag anderhalf of twee uur. Het ligt eraan hoeveel tijd ik ervoor vrij kan maken en hoe ik me voel. Yoga draagt voor mij bij aan het goed voor mezelf zorgen, zowel voor mijn lichaam als voor mijn geest, mijn hoofd.

Inmiddels ben ik ook yogadocente en combineer ik therapeut zijn met het geven van 1 op 1 yogasessie aan mijn cliënten.

Ik ben blij dat er steeds meer bewustzijn ontstaat met betrekking tot het goed zorgen voor onszelf en ons lichaam, luisteren naar wat we echt nodig hebben. Dat is in essentie het belangrijkste. Voor mij is het menselijk lichaam een van de interessantste en mooiste systemen dat er bestaat. Het blijft me verbazen hoe intelligent het is en hoe intelligent het werkt, dat het goed functioneert als je het goed verzorgt, er zorg voor draagt. Als je het lichaam goed ‘voedt’ en er aandacht aan besteedt, er naar luistert, heeft dat uitwerking op hoe je je voelt.

De uitdaging om het lichaam weer goed te laten functioneren ga ik dan ook graag aan samen met mijn cliënten. Door alle puzzelstukjes op de goede plek te leggen, want eigenlijk komt het daarop neer, het oplossen van een hele mooie en (vaak) ingewikkelde puzzel.