Wat is Orthomoleculair?

Wat is Orthomoleculair?

Wat is Orthomoleculair?

Het lichaam kan beschouwd worden als een heel mooi ingenieus werkend systeem, wat weer onder te verdelen is in heel veel – sommige iets grotere zoals een orgaan of meerdere organen samen en sommige iets kleinere zoals een cel – subsystemen die allemaal met elkaar samen werken. Als er ergens in een subsysteem iets verkeerd gaat (dat kan al gebeuren op celniveau), iets blokkeert, iets kapot is, of los zit, dan heeft dat invloed op het systeem als geheel. Je kunt het vergelijken met een auto waarvan een moertje los zit of een slang niet goed bevestigd zit, waardoor de motor moeite heeft met starten of helemaal niet meer start.

Het lichaam heeft een heel groot zelfherstellend vermogen, wat ervoor zorgt dat een blokkade door het lichaam zelf gerepareerd of opgelost kan worden. Echter, dit lukt niet altijd en is afhankelijk van de grootte, ernst en duur van de blokkade en waar de blokkade zich bevindt. Dan kan een blokkade in het systeem zich gaan uiten in vage ‘klachten’ zoals vermoeidheid, hoofdpijn, opgeblazen buik maar ook in duidelijke, specifieke klachten zoals allergie, eczeem, migraine, enz.

“Het lichaam heeft een heel groot zelfherstellend vermogen”

Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde wordt er gekeken naar het systeem als geheel en hoe dit systeem is opgebouwd. Om te zien hoe het functioneert, wordt er gekeken naar alle subsystemen binnen het grote systeem. Indien er sprake is van een of meerdere klachten is het van belang om te achterhalen waar de oorzaak van de klacht zit, waar het vandaan komt. Alleen op die manier is de klacht te verhelpen of te verminderen. Daarvoor is inzicht nodig in het menselijke lichaam, in het systeem en het functioneren.

Voeding speelt een belangrijke rol in het functioneren van ons systeem, omdat voeding de brandstof is voor ons lichaam. Maar ook onze lifestyle en stressbelasting speelt een hele grote rol in het functioneren van ons systeem. Daarnaast zijn ook genetische en epigenetische omstandigheden/factoren van invloed.

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt er dus gekeken naar waar de oorzaak van een klacht en/of een probleem is gelegen. Waar zit de kern?